В Бургас купиха линека Мерцедес от събрани капачки 28.10 | 10:30

Цената на реанимобила е 39 375 лв. Половината от сумата е от предадените в болницата капачки за рециклиране. Другата половина - от парични дарения най-вече на близки на пациенти на Отделението по неонатология

От iNews.bg

УМБАЛ Бургас вече има реанимобил, купена със средства от рециклирани капачки и дарители. Каузата бе на Отделението по неонатология в морския град и отбеляза своя успешен завършек, съобщиха на Фейсбук страниците си организаторите. Реанимобилът "Мерцедес" е внесен от Германия и вече изпълнява функциите си в болницата - да транспортира бебета и малки деца до други лечебни заведения, когато това се налага. Оборудван е с всичко необходимо за лесен транспорт, включително и със специална шина за транспортния кувьоз на Отделението по неонатология. Автомобилът е климатизиран, предлага изключителен комфорт за екипа, който транспортира детето, снабден е с всичко необходимо като инсталации - кислород, ел. изводи за включване на апарати, много удобни шкафове за медикаменти, две седящи места, допълнителна носилка с механизъм за лесно прехвърляне на пациент, транспортна чанта и т.н.

Цената на реанимобила е 39 375 лв. Половината от сумата е от предадените в болницата капачки за рециклиране. Другата половина - от парични дарения най-вече на близки на пациенти на Отделението по неонатология. По подобен начин преди време бе закупен и кувьоз от най-висок клас - също с помощта на дарители.

Оттук-нататък Отделението по неонатология спира да приема капачки в УМБАЛ Бургас и ще организира специални акции, на които те да бъдат предавани. "Всекидневното пренасяне на туби и шишета от входовете до склада, а след това - стотици туби и шишета от склада до камиона се извършва само от няколко души, които се задъхват от други задължения и извънредни смени в болницата, затова решихме да организираме акции по предаване няколко пъти в годината, на които всеки ще може да донесе събраните капачки и сам да ги остави в камиона", каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология. Тя благодари на всички, които са се включвали в акциите до момента. Следващата цел на Отделението е закупуване на Оксимиксер - апарат, който подпомага дишането на преждевременно родени бебета.

Водещи

Най-четени