В Бургас откриха лаборатория за изследване на храни с растителен произход 21.10 | 15:46

Създаването на лабораторията е в изпълнение на европейска препоръка от 2006 година и е част от бъдещата агенция за защита на храните.

От Силвия Стоядинова

В пристанище "Бургас" бе открита нова лаборатория за фитосанитарен контрол на храни с растителен произход. Лентата преряза заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров.

Изграждането на лабораторията е в изпълнение на европейска препоръка от 2006 година и е част от бъдещата агенция за защита на храните. В нея ще се изследват всички плодове, зеленчуци, цитруси и зърнени храни, които се внасят и изнасят през пристанището. Л

абораторията няма акредитация и при съмнение за наличие на вредители, пробите ще бъдат изпращани за обстоен анализ в София. Новата придобивка в пристанището е изградена със средства на Националната служба за растителна защита. Инвестицията е за около 430 хиляди лева. Целта на лабораторията е да спести време и средства на производители и вносители, които ще внасят или изнасят храни с растителен произход през пристанището.

През Пристанище Бургас се внасят цитруси, дървен материал, зърно и зърнени продукти като само през тази година са внесени общо 1407 тона, от които цитруси 1252 тона.

С пускането в експлоатация на новата офис–лаборатория се очаква да се повиши значително прецизността при извършване на фитосанитарния контрол и ще се гарантира недопускането на карантинни вредители при внос на рискови стоки.

Водещи

Най-четени