В Габрово и Плевен взимат спешни мерки заради коронавируса, който покоси четирима души 08.03 | 11:00

Разширяваме кръга на контактните лица, за да открием кой е индексният случай. Това не винаги е възможно. Развитието на ситуацията в България повтаря ситуацията в другите страни, като засегнати лица и персонала в болниците

От iNews.bg

В резултат на активното издирване на лица, които не отговаряха на профила на коронавируса, бяха установени първите двама положителни и сега още двама от техния кръг на контактни лица. Болниците са приведени в режим на работа - карантинен. Лицата няма да бъдат изписвани. Няма да бъдат приемани нови. Започнати са всички мерки за дезинфекция. 

Това заяви д-р Ангел Кунчев на извънредния брифинг от Министерски съвет, посветен на откритите случаи на коронавирус в България.  Активно издирваме контактите от първия и втория ред. Установяваме дали имат контакти с подозрително болни, дали имат излизания в чужбина. за да се намери индексния случай. Днес очакваме още проби. 

Болниците работят в режим на спешност, няма да бъдат приемани пациенти, които могат да отложат срещата си с лекаря. Разширяваме кръга на контактните лица, за да открием кой е индексният случай. Това не винаги е възможно. Развитието на ситуацията в България повтаря ситуацията в другите страни, като засегнати лица и персонала в болниците. Изпращаме на колегите в двете болници разработените от китайските колеги указания за диагностиката и лечение на болните на коронавируса, каза още д-р Кунчев. 

Местните щабове в двата града - Плевен и Граброво - заседават, чакат се указания за уточняване на бъдещите мерки в двата областни центрове, това каза на свой ред шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Предвиждат се по-драстични ограничения. Вече има такива заради грипната епидемия, те ще бъдат разширени. Ако до сега те имаха препоръчителен характер, да се избягват мероприятия на закрито, сега те ще имат императивен характер. 

Търсят се резерви и в самите болници. Те са в карантинно състояние, особено в отделенията, в които са открити тези пациенти.  Няма основание за паника, защото пациентите, които са открити, всъщност те са открити в оздравяващият им период. Дори и пациентката в Габрово на 75 години. И там нещата вървят в добър вид. В габрово местният щаб обсъжда разкриването на легла за наблюдение от болни от коронавирус в държавната болница. Също така и закриването на част от хирургичните отделения.  Полицията на места ще бъде мобилизирана, за да осигурява спокойната работа и ограничаване на достъпа до мецицинските заведения. В Плевен също се обсъжда как ще бъдат организирани още легла. Най-вероятно това ще стане в клиниката по белодробни болести и инфекциозната клиника след дезинфекция. 

По отношение на предпазните облекла в Плевен, РЗИ има достатъчно такива. В Габрово, още с първия транспорт, ще им бъдат изпратени долънителни облекла. Там се установи, че това там е актуалният проблем. 

Няма паника сред персонала. Няма абдикация в изпълняването на служебните задължения. Очаквахме такъв висок морал.  Заразените не са прокажени. Те не могат публично да се посочват, призова Мутафчийски. "Апелираме да не се извършват преследвания или установяване на болните, защото това е грубо нарушение на личното пространство. Тези контактни или заразени лица не са прокажени и не могат да бъдат публично показвани", призова още ген. Мутафчийски.

Водещи

Най-четени