В Горна Оряховица празнуват за суджука 07.06 | 20:46

Акцент на кулинарния фестивал тази година ще бъде върху опазване на околната среда

От Елица Елефтерова

Днес, 7 юни, е празникът на суджука, един от символите на Горна Оряховица. Тази година гостите на града ще могат да опитат 20-метров деликатес във формата на подкова, съобщава TV7. 20-метровият суджук ще могат да опитат гостите на традиционния празник в парк "Градска градина”.

За изработването му са използвани близо 120 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. Акцент на кулинарния фестивал тази година ще бъде върху опазване на околната среща.

През 2012 и 2013 г. празникът се провежда в рамките на проект "Мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, съобщават от сайта на Община Горна Оряховица.

Утре (8 юни) празникът ще продължи от 10.00 ч. в Градската градина с много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди.

Христо Христов, който управлява най-стария месокомбинат в България — със 110-годишна история, от където е произлязъл горнооряховският суджук, разказа, че само три фирми в България произвеждат този продукт. Те са се обединили в сдружение, за да съхранят името и качеството на колбаса.

За съжаление, през последните години горнооряховският суджук се превърна в бутикова стока, след като сдружението се обяви срещу големите вериги, които наблягат на количеството, а не на качеството.

Водещи

Най-четени