В ДПС са огорчени от New York Times, лепнал им етикет „проруска партия“ 07.01 | 12:11

Местан написа пространно писмо до главния редактор на вестника

От iNews.bg

New York Times успя да вбеси ДПС със статията си за провала на "Южен поток". В обзорния материал на вестника от 30 декември 2014 - "Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали” е включен абзац, който засяга партията на Лютви Местан.

Изданието отбелязва, че "изборите в България изглежда са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии – социалистите и партията на турското малцинство".

"Видно от цитата, ДПС се определя от Вашата медия като проруска партия. Това е дълбоко некоректно и невярно твърдение. Подчертавам, че от създаването си на 4 януари 1990 г. до днес ДПС е най-последователната евро-атлантическа партия на България", пише Местан.

Лидерът на ДПС надлежно припомня всички факти около създаването на партията, като, естествено, изтъква колко е подкрепяла НАТО.

Местан изтъква гордо, че през 1999 година ДПС, макар и в опозиция, бе единствената политическа сила, която подкрепи правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов за даване на въздушен коридор на натовските сили срещу "югославския диктатор Слободан Милошевич".

"Собствено за проекта "Южен поток” бих искал да отбележа, че за разлика от БСП, която през 2014 година застъпи тезата, че "Южен поток” следва да се изгради "въпреки Брюксел”, ДПС като втората партия, която стоеше зад Кабинета Орешарски, заяви чрез своя председател в мое лице на специална пресконференция, че "Южен поток” е възможен само със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България. По-късно тази позиция бе застъпена и от министър-председателя г-н Пламен Орешарски и работата по проекта бе преустановена до постигането на евентуално съгласие на Брюксел. Припомням също така, че именно ДПС бе сред партиите, които поставиха въпроса за необходимостта Проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и с връщането на страните в полето на международното право", пише в позицията му.

Обръщайки се пряко към ръководството на New York Times, лидерът на ДПС споделя, че се чувства огорчен, както и избирателите му.

"Що се отнася до другото определение на ДПС като партия на турското малцинство, ще призная, че ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либерал-демокрация, и затова не бихме могли да бъдем определяни като етническа партия", добавя той.

Водещи

Най-четени