В Деня на Съединението, президентът призова за „градивен и аргументиран диалог, за толерантност" на изборите 06.09 | 22:54

"Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия“, допълни Росен Плевнелиев

От iNews.bg

Най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни, е, че българският народ успява тогава, когато е обединен, заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в честванията в Пловдив по повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В изказването си държавният глава посочи, че на паметната дата 6 септември 1885 г. българският народ показа желанието, волята и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България.

"Едва седем години след своето Освобождение с високо вдигната глава българите се осмелиха да ревизират решенията, наложени им отвън, доказвайки, че са повече от всякога единни в стремежа си за достоен живот", заяви президентът.

"Със задружните усилия на всички българи младата ни държава преодоля първото и най-голямо изпитание пред себе си. Свободна България доказа, че е силна, обединена и жизнена, че няма да се стопи отново в мрака на безвремието, а ще извоюва своето достойно място в Европа и света", каза Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че страната ни постига успехи, когато народът ни е обединен, има национален идеал, дръзва да кове сам съдбата си и има истински лидери, които вървят редом с народа си и следват волята му.

Държавният глава призова за "градивен и аргументиран диалог, за толерантност и взаимно уважение" на предстоящите местни избори и национален референдум. "Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия", допълни Росен Плевнелиев. В изказването си президентът посочи още, че като европейци трябва да отстояваме единството не само на българската нация, но и на Европейския съюз.

"Едновременното протичане на кризите и взаимодействието между тях рязко повишава рисковете. Само заедно можем да решим всяка криза", посочи държавният глава. "Начинът, по който решаваме или задълбочаваме проблемите в държавата, определя отношението на гражданите към политиците и институциите", заяви Росен Плевнелиев, като отбеляза, че най-тежката криза е кризата на доверието. В словото си президентът призова за единни усилия за преодоляване на бежанската криза в Европа.

Държавният глава подчерта, че нейното решение не е по силите на нито една държава и Европа трябва да обедини усилията си в тази насока. "Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната. Дали в Европа ще надделее егоизмът, като се ограничат фундаменталните човешки права, като например тези на бежанците?, попита държавният глава Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени