В Добрич, Ловеч и Разград най-много се самоубиват 29.08 | 09:29

Само през изминалата година 3005 българи са посегнали на живота си, като 766 от случаите са завършили със смърт

От Кремена Бедерева

Само през изминалата година 3005 българи са посегнали на живота си, като 766 от случаите са завършили със смърт.

Добрич, Ловеч и Разград пък оглавяват класацията за най-много самоубийства на национално ниво.

Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. По отношение на пол и възраст цифрите показват, че към самоубийство прибягват предимно по-възрастните мъже и по-младите жени, пише в. "Монитор".

Средната възраст на самоубиеца от мъжки пол е 47 г., а при дамите - 37 г. Любовна мъка, раздяла и самота са едни от най-честите поводи за посягане към собствения живот. Следват липсата на работа и препитание, семейни проблеми и конфликти, телесно или психично заболяване и др.

Според експертите младежите най-често гълтат хапчета заради любовна мъка, а старците избират бесилото заради болест или от самота.

Другите най-предпочитани методи били отравяне с химични средства, хвърляне от мост или висока сграда и намушкване с нож. При опитите за самоубийство с огнестрелно оръжие пък се наблюдавал интересен феномен – през 2010 г. бил регистриран спад на тези случаи с 25%, а година по-късно имало ново увеличение с повече от 50%.

По данни на "Евростат” страната ни се нарежда в челната петица по самоубийства в рамките на ЕС. Традиционно най-високи са нивата в държавите от Северна Европа, но България и Румъния не им отстъпват. Според специалистите има разлика в мотивите, водещи към суицидно поведение.

Във Финландия и Дания например времето почти винаги е мрачно и създава тягостно настроение, което често прераства в хронична депресия. У нас и в северната ни съседка пък бедността и безработицата продължават да са сред водещите причини при опитите за самоубийство.

Тревожна тенденция е, че все повече млади хора, включително и деца, посягат на живота си.

Предстои да бъде проучено защо точно те искат да избягат от действителността. Това коментира психиатърът д-р Хинко Хинков от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи.

Независимо че още нямаме пълен анализ по въпроса, по всичко личи, че това се дължи на проблеми и неразбиране в семейството, в училище, проблеми в междуличностното общуване и като цяло в липса на политика за младите хора, посочи д-р Хинков. По думите му опитите за самоубийства като цяло не са се увеличили драстично.

В последните 4 години обаче, откакто медицинската статистика събира информация за случаите, за тях се говорело по-открито. Затова се смятало, че у нас едва ли не има епидемия от опити за самоубийства.  Основната причина човек да посегне на живота си е социалният фактор, като неразбирателството със съпруга или съпругата или караниците с родителите.

Чак на второ място като мотив за самоубийство се нареждат безработицата, ниските заплати и дълговете. С новоприетата програма за борба със самоубийствата, която е финансирана много добре, ще можем да провеждаме адекватна превенция срещу това явление.

Превенцията е механизмът, който би намалил опитите за самоубийства. Тя е на няколко нива. Социалните условия са водещи. Важно обаче е да се говори за проблема с учениците още в училище. Това заяви специалистът по съдебна психиатрия и съдебна психология доц. Владимир Велинов.

Според него, когато един въпрос, колкото и неприятен да е той за обществото, се дискутира открито, се създават последващи възможности за неговото преодоляване. Ако в клас започнат да влизат психолози и психиатри, които да разговарят с учениците открито, да дават отговори на въпросите им, подрастващите ще свикнат да обсъждат проблемите си и ще научат, че споделени, за тях може да се намери и решение.

На тази база именно се основава добрата превенция, смята специалистът. Той изрази надежда, че Националната програма за превенция на самоубийствата в България за периода 2014–2018 г. няма да се отчита формално, а ще се изпълнява. Според доц. Велинов, ако това се случи, в следващите години самоубийствата сред младите хора ще намалеят.

Водещи

Най-четени