В Западните покрайнини остават без българска телевизия 03.09 | 09:14

Заради цифровизацията сигналът е пуснат само в държавните граници на България

От Цанка Донкова

Българите от Западните покрайнини остават без телевизионен сигнал заради цифровизацията. Това съобщи председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия, Иван Николов.

От там са изпратили писма до посланика на България в Белград Ангел Димитров, до генералния консул  в Ниш - Атанас Кръстин и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. В него те настояват за съдействие цифровият сигнал на българската телевизия отново да се разпространява на територията на Босилеградска община и там, където живеят наши сънародници.

Николов каза, че голяма част от нашенците са си купили декодиращи устройства, благодарение на които от март до август т.г. са могли да гледат осем български канала. През август обаче цифровият сигнал  е изчезнал, допълва БТА.

"След направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България", разказа Николов. "Българска телевизия в Босилеградско се гледа, откакто тя съществува и хората си настройваха антените към  България дори, когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията те да бъдат лишени от такава възможност" посочи още той.

Шефът на центъра допълни, че не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от населението в Западните покрайнини има българско гражданство и е недопустимо то да бъде лишено от възможността да гледа родна телевизия.

Водещи

Най-четени