В Кърджали обучавали деца на корана без съгласие на родителите им 03.11 | 16:51

В пансиона са открити и две сирийчета

От Цанка Донкова

В Кърджали деца са били обучавани на корана, без родителите им да са дали съгласието си за това. Дейността е била извършвана от сдружение с нестопанска цел чрез пансион в кърджалийския квартал "Възрожденци". Там се извършвало обучение по "Курс Коран" съгласно договор, сключен с Мюсюлманското вероизповедание.

Това става ясно от съдебно решение на Окръжният съд в Кърджали, който закри религиозното общежитие.

Окръжният съд в Кърджали прекрати дейността на сдружение с нестопанска цел заради извършване на дейност, която противоречи на текстове от Закона за социално подпомагане, Закона за закрила на детето и на Закона за вероизповеданията, съобщиха от съда.

Съдебното производство е образувано по иск на Окръжната прокуратура в Кърджали. Проверка в пансиона през март 2014 г. установила, че обучението по "Курс Коран" е било без писмено съгласие на родителите на децата или на техни настойници. В регистрите на пансиона не били вписани децата и лицата, които живеят там и се обучават.

За две от тях - сирийски граждани, не била подадена информация съгласно чл. 28 от Закона за чужденците. Констатирано било също, че въпреки регистрацията като обект по Закона за туризма пансионът не отговаря на изискванията на този закон.

Той функционирал въз основа на удостоверение от Община Кърджали, като пансион с 10 стаи и утвърдена категория "2 звезди", допълва БТА.

Решението на съда не подлежи на обжалване, уточняват от Съдебната палата.

Водещи

Най-четени