В Ловеч откриват паметник на загинали по време на наборна служба 04.11 | 07:32

Инициативата е на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

От Таня Георгиева

Паметна плоча на загинали младежи в мирно време при изпълнение на наборна и кадрова военна служба ще бъде открита в Ловеч днес (4 ноември) от 10:30 часа пред Военния клуб, съобщава Север.бг

Инициативата е на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Паметният знак е с правоъгълна форма и размери 80/90 см. Подобен паметник бе открит преди десетина дни и в Троян, по повод празника на града.

За откриването на мемориала са поканени бивши и настоящи военни, близки на загинали наборници и кадровици, както и жители на града.

"Много са загиналите в мирно време при изпълнение на наборна и кадрова военна служба от община Ловеч и няма как да издирим роднините и да изпишем всички имена. Затова имената са само на загинали членове на дружеството - Детелин Василев Драганов, Пламен Василев Петров, Стоян Петков Стоянов, Боян Петков Гочев, Милен Христов Маринов и Цветелин Петков Петров. Освен това ще има и надпис: "В памет на загиналите по време на наборна и кадрова служба в мирно време", обясни председателят на дружеството на военноинвалидите Никола Петров.

В България има около 35 000 военноинвалиди, като само 250 - 300 от тях са ветерани от войните. Останалите са наборни войници, които са се наранили или са получили някакво заболяване по време на службата.

Високият брой обаче идва от военнопострадалите - близки на загинали или пострадали при кадрова и наборна служба и при отбраната на страната. Тази цифра се е образувала от поне 40 години, поясниха военни експерти.

 

 

Водещи