В Ловешка област няма подадени сигнали за корупция 22.03 | 15:35

На специалния телефон за сигнали не се приемат анонимни обаждания

От Ивайло Ачев

Няма подадени сигнали за корупция в Ловешка област през 2011 година. Това стана ясно на проведено заседание на Обществения съвет за превенция на престъпността и борба с корупцията, съобщават от областната администрация.

За участие в него бяха поканени представители на всички териториални структури на централната изпълнителна власт, както и на местните власти. През февруари те запознаха областния управител Ваня Събчева подробно с направеното в тази област в техните звена. На база тези отчети бе изготвена пълна информация за областта, която бе представена на заседанието, ръководено от зам.-областния управител и председател на съвета Сашо Данков.

В Ловешка област няма постъпили сигнали за корупция през 2011 г. според подадената информация. Подчертавам – няма сигнали, което не означава, че категорично няма съмнения за корупционни практики според хората, обобщи Данков. Той поясни, че навсякъде в териториалните звена на централната власт и в общински администрации са създадени бюра за административно обслужване на гражданите на принципа "На едно гише”. Правени са също проучвания чрез анкетни карти за удовлетвореността на гражданите и качеството на обслужване, а всички служители на администрацията, както и всички новоназначени, са преминали курс на обучение на тема "Превенция и противодействие на корупцията – етика на държавната администрация”, като са подписали и декларации за конфликт на интереси.

Усъвършенстване на процедурните правила за осъществяване на дейностите във връзка с подадените сигнали за корупция, актуализиране на вътрешните правила за прилагане на Закона за обществените поръчки с оглед гарантиране ограничаването на корупционните практики при провеждане на процедурите, актуализиране на Етичния кодекс за поведение на служителите от администрацията на всички нива, провеждане във всички институции на Ден на отворените врати, използване на принципа на ротацията при служителите, чувствителни към корупционен натиск, обучение, актуализация на длъжностните характеристики, публичност на резултатите от търговете, конкурсите и обществените поръчки. Това са част от действията, които ще продължат да се прилагат с цел ограничаване на корупционните влияния, обобщи Сашо Данков.

Телефонът за подаване на сигнали за случаи на корупция в Ловеч е 600 186. Тъй като анонимни такива не се разглеждат, то при обаждане, гражданите получават точна информация как и до кого да изпратят писмения си сигнал, за да бъде той разгледан и да бъде извършена пълната проверка по случая, а след нея те да получат писмен отговор за резултатите. Това може да стане и чрез електронната поща на Съвета - anticorruption@lovech.government.bg.

Най-четени