В Мадара почетоха кан Тервел 03.09 | 15:34

Първият в България храмов празник, посветен на кан Тервел, отпразнуваха в Мадара

От Андриян Георгиев

Храмов празник, посветен на светия благоверен български кан Тервел отпразнуваха днес в село Мадара.

Това е първият храмов празник, посветен на свети Тривелий (църковното име на кан Тервел), след като на 27 април тази година, при освещаването на църквата в селото, Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил даде на храма две имена - Св. Георги и Св. Тривелий, съобщава БТА.

В тържествената литургия митрополит Кирил припомни светите дела на благоверния български цар Тривелий, който заради големите му заслуги за отблъскване на нашествието на арабите в царствения град Константинопол през 705 г. е удостоен с титлата кесар от византийския император. Митрополит Кирил посочи, че заслугите на българския владетел надхвърлят границите на неговата държава, тъй като той прекратява арабското нашествие на Стария континент и благородниците от Европа с благодарност помнели неговия принос за въдворяването на мира и спокойствието в техните страни.

След литургията се състоя литийно шествие от църквата до центъра на селото. В празничната програма се включи духовия оркестър на военноморските сили на България.

Църквата, която носи името на светците Георги и Тривелий, е първият християнски храм в Мадара от векове.  Хората от селото многократно в новата ни история са правили опити да построят православен храм, но според местни суеверия зла прокоба е застигал този, който се захванел с начинанието. 

По заръка на Ванга жителите на Мадара напривили молебен и чудото се случило - на 27 април тази година, в деня, когато точно преди 1 700 години е издаден едиктът на император Галерий за даване правото на свобода на изповядване на християнството, за пръв път в България Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил освети храм в чест на светия благоверен български кан Тервел.

Според историци свети Тривелий е първообразът на българския владетел, издълбан в скалите и известен като Мадарския конник - избран за символ на България.

Водещи