В. "Монд" подхвана скандала с фалшивите бг документи 28.12 | 10:30

Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти, твърди Катя Матева

От iNews

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник "Монд" публикува обширна статия за трафика с български паспорти у нас.

"Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи", пише изданието и подрбно описва показанията в Брюксел на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева.

"Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за "принадлежност" към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколко стотин или няколко хиляди евро", пише още френското издание.

"Монд" припомня и скандала от преди няколко месеца когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност. Вестникът обръща внимание и на друг международен скандал свързан с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 г. в Гърция на двамата бивши ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се издирват в Република Македония за незаконно подслушване.

Двамата бяха задържани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правосъдие. Те се опитаха да напуснат Гърция с български паспорти с фалшиви имена. 

Изданието съобщава и за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. "Монд" припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой.

"Монд" обръща внимание и на публикацията в специализирания брюкселски сайт Euractiv, според която министър от правителството на Борисов е замесен в трафика.

Водещи

Най-четени