В Плевенско българите и турците живеят предимно в градовете 09.08 | 12:36

Хората от ромски произход са концентрирани предимно в селата

От Андриян Георгиев

В Плевенска област хората от българската и турската етническа група живеят предимно в градовете, а повечето от ромите - в селата.

Това сочат окончателните резултати от Преброяване 2011, предоставени от Териториалното статистическо бюро (ТСБ), цитирани от БТА.

С българска етническа принадлежност са посочили, че са 91,4% от жителите на областта, при 84,8% средно за страната, 4,1% - с ромска (4,9% за страната), и 3,6% - с турска (8,8% за страната).

Данните показват, че 68,5% от жителите с български етнос и 71,3% с турски населяват градски населени места, а 60,2% от ромите живеят в села. 

Български като майчин език са посочили 92% от жителите на Плевен и региона, ромски или турски са определили съответно 4 и 3 процента от жителите на областта. 

Връзката между етническото самоопределение и самоопределянето по майчин език е силно изразена, отбелязват експертите. 99,4% от респондентите, самоопределили се към българския етнос, посочват  българския като майчин език. 90% от ромите са определили ромския за свой майчин език, а 83% от турската етническа група - турския. 

В Плевенско 78,5% от анкетираните са заявили, че имат източноправославно християнско вероизповедание, 2,6% са се определили като католици, а 2,3% принадлежат към мюсюлманското вероизповедание, сочат данните от ТСБ. 

Водещи

Най-четени