В Пловдив "изникна" незаконно ромско гето, построено върху гробище 28.04 | 15:22

Надгробните камъни се използвали за строителен материал

От iNews.bg

Незаконни ромски къщи "изникнаха" върху гробище в Пловдив. Новите "заселници" на гробището ползвали надгробните камъни за строителен материал.

Новият незаконен ромски квартал възникнал в широкия център на Пловдив преди 7 години. Днес вече е гъсто населено гето със стотици жители.

"Проблемът всъщност е в старите пловдивски гробища. В тях има арменски гробища, български гробища, турски гробища. И в този гробищен парк се случва ужасяващо незаконно строителство. Едни хора от ромско малцинство строят буквално върху гробовете на хората", обясни Александър Сиди пред bTV.

Гетото се появило преди 7 години. Появили се ромски семейства и започнали да строят. Разкопавали гробовете, размествали камъните, простирали прането си между тях.

След намесата на турския консул община Пловдив построява бетонна ограда на около 50 метра навътре в гробищния парцел.

"Първата стена си е била оградата на гробището, а тези колони там до розовата къща са били входът на гробището. Тази първата стена си е отделяла гробищата. Онази втората стена я вдигат от турското консулство, когато идват, когато вдигат гробовете долу, за да попречат да се влезе по-навътре", разказва Сиди, който живее в блок близо до гробищния парк.

От община Пловдив потвърдиха, че незаконните постройки се намират в рамките на гробищния парк. "Това, за което питахте и за което казахме, че е незаконно. Част от тях е санкционирано, има влезли в сила заповеди за премахване. Самото премахване обаче е свързано със средства, организация и приоритети. Това, което е възможно, правим. Или иначе казано - административно процедурата е извървяна, физическото премахване изисква наистина немалко средства!", обясни Николай Василев, главен инспектор на "Строителен контрол" в район "Източен" в Пловдив.

Конкретен отговор на въпроса, кога ще бъдат премахнати незаконните къщи, няма.

"Това е нещо, което лично според мен не е нито възможно да се реши на ниво "район", нито на ниво "община". Даже и на ниво България е малко трудно поради простата причина, че това е един европейски проблем”, коментира инспекторът.

От район "Източен" се оправдават с факта, че когато преди време се опитали да премахнат незаконни жилища в "Столипиново", от правозащитни организации се намесили и защитили ромите с аргумента, че щом нямат други домове, ще им се нарушат човешките права.

Водещи

Най-четени