В Пловдив пускат парното, в София се ослушват 01.11 | 14:09

В София се очаква рязко затопляне през следващите дни

От Андриян Георгиев

Заради прогнозата за рязко затопляне на времето през почивните дни в София засега няма да бъде пуснато парното. Причината е, че не са изпълнени двете изисквания по закон, за да започне масовото пускане на отоплението. Това посочиха от "Топлофикация - София", цитирани от БТА.

За да започне отоплителният сезон, трябва да има три последователни дни със среднодневни температури под 12 градуса и да има метеорологична прогноза за трайно застудяване. Прогнозата на синопниците обаче е, че от утре започва трайно затопляне на времето и се очаква в неделя температурите да достигнат до 20 градуса.

Вероятно, ако прогнозата за времето не се промени, поетапното пускане на отоплението в топлофицираните сгради в София ще започне след 7 ноември, когато се очаква да започне отново захлаждане. 

В Пловдив обаче очевидно се работи по друг закон и от днес (1 ноември) "EVN Топлофикация - Пловдив" започва поетапно пускане на парното за всички свои битови и стопански клиенти.

Първи ще бъдат отоплени детските, болничните и учебните заведения, следват обществените и стопанските сгради и последно парното ще бъде пуснато в жилищните сгради. 

От компанията припомнят, че за качествено пускане на отоплението е необходимо регулиращите вентили на входа на радиаторите или радиаторните кранове да бъдат отворени на максимум. Това ще позволи ефективно обезвъздушаване на отоплителните тела и по-качествено отопление, а едва след това може да започне регулиране степента на загряване.

При повишаване на температурите през следващите дни, модерните абонатни станции, с които разполагат всички сгради, ще се изключат автоматично.

Водещи

Най-четени