В Президентството следят внимателно избора на патриарх 05.12 | 17:37

Вицепрезидентът Попова иска най-достойният да бъде избран

От Филипа Тодева

"Пред Българската православна църква стои въпросът кой да бъде избран за следващ патриарх. Трябва да бъде намерен най-достойният, който да се грижи за паството”, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на срещата си с главата на Кипърската православна църква Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос II, съобщиха от президентството.

"Следим внимателно това, което се случва в Българската православна църква и сме съпричастни. Вярвам, че Църквата трябва да се обърне към ближния, към хората и да загърби вътрешните си проблеми”, каза Маргарита Попова и подчерта, че в основата на човешките отношения е да правим добро на ближния и да го чувстваме в душите си.

Хрисостомос II изрази увереност, че българските митрополити ще изберат най-добрия измежду тях, който да оглави Българската православна църква. Той подчерта отличните през годините връзки между православните църкви на България и Кипър.

Маргарита Попова благодари за оценката и изказа надежда, че опитът на Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос II и позицията му могат да бъдат от полза на митрополитите в българската църква при решаването на въпросите, които стоят пред тях.

Хрисостомос II сподели пред Маргарита Попова тревогите си относно решаването на "кипърския национален проблем” и "болката" от разделението на страната му.

Според него, за да се реши този проблем трябва да се изработи нова Конституция на Кипър и то с помощта на експерти от Съвета на Европа.

По време на разговора бе обсъдена и възможността Комисията за демокрация чрез право (Венецианската комисия) да подпомогне този процес. Архиепископ Хрисостомос II поиска съдействие от страна на вицепрезидента Попова при осъществяването на контактите с Венецианската комисия и отбеляза международния авторитет на българския вицепрезидент в областта на европейското правосъдие.

Вицепрезидентът Попова на свой ред подчерта, че включването на представители на Съвета на Европа е точно и правилно решение. По време на продължилия близо час разговор, двамата се обединиха около виждането, че православната църква в двете държави трябва да обединява хората и да е стожер на добродетелите, особено в условията на тежка финансова и икономическа криза.

Днес е вторият ден от работното посещение на вицепрезидента Попова в Република Кипър. Тя ще има срещи с представители на Съюза на българите в Кипър и с Инициативния комитет за изграждането на барелефа на Васил Левски, който беше открит ден по-рано от вицепрезидента.

 

Водещи