В Русе осъдиха журналистка, "опозорила" социална работничка 22.06 | 07:36

Присъдата е 6 хил. лв. глоба и обществено порицание

От Андриян Георгиев

Русенският районен съд осъди журналистката от местен вестник Ася Пенчева, че два пъти в изданието е "разгласила позорни обстоятелства и приписала престъпление - клевета, на социална работничка от дом "Надежда", съобщи БТА. 

Съдът ѝ е наложил глоба в размер на 5 000 лева, обществено порицание и още 1000 лева, които трябва да плати на социалната работничка като обезщетение за нанесени неимуществени вреди.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред по-горна инстанция.

От Дружеството на русенските журналисти към Съюза на българските журналисти излязоха с декларация, в която пише, че "осъдителната присъда, която съдът постанови срещу журналистката от вестник "Утро" Ася Пенчева, е пример в най-чест вид за посегателство върху свободното слово чрез държавната машина.  Обвинението към журналистката, че с материала си за проблемите в дома за деца "Надежда" е разгласила клевета за социалната педагожка Ценка Благоева, буди недоумение.

Недоумение, защото думите на тъжителката са записани на диктофон с нейно знание и съгласие, а и самата тя вече е осъдена за клевета от Стоянка Петрова по повод на същия казус. По това дело присъдата над Благоева се основава точно на интервюто, което тя е дала на Ася Пенчева. Повече от странно е, че в единия случай  записът от диктофона на журналистката на "Утро" е от значение за съда, а в другия не е признат за доказателство". 

"Ние, членовете на Дружеството на русенските журналисти, категорично не сме съгласни със сигнала, който присъдата над наш колега излъчва в обществото. Изводът, който тя налага, е, че няма по-голям престъпник от журналиста, който си е свършил работата професионално. Когато се постановява присъда над журналист, не е лошо магистратите да се сетят, че ако не бяха журналистическите материали, "Могилино" още щеше да съществува, скрито под безметежното неведение на обществото. Надяваме се на безпристрастността, обективността, мъдростта, и професионализма на втората съдебна инстанция", се посочва още в декларацията.

Водещи

Най-четени