В. Симеонов: Борисов е наш подчинен - ние решаваме, той изпълнява 04.06 | 12:29

Инцидентът в „Ботунец“ не е битов, а етнически, смятат съпредседателите на ПФ

От iNews.bg

"Ние сме законодателна власт, г-н Борисов е наш подчинен - ние решаваме, той изпълнява, това е положението". Така отговори на въпрос на водещата на Тази сутрин по БиТиВи съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, когато тя поиска коментар за пътуването му с премиера в един хеликоптер. Симеонов поясни, че не са били във вертолета да ядат калмари, а да огледат оградата по границата и подчерта, че рядко се вижда с министър-председателя.

Той и Красимир Каракачанов бяха гости в предаването.

Симеонов коментира и дали оттеглянето на АБВ и трусовете в Реформаторския блок "вдигат цената им": "Ние не слугуваме на никого, а само на нашата програма и никой не може да ни купи и да ни продаде. Ние сме ценни, но сме и предвидими."

"Още по време на предизборната кампания сме заявявали, че сме готови да си говорим с всички в името на доброто на България", заяви той като прелюдия към директния отговор на въпрос дали има шанс за положителна реакция на призива на Волен Сидеров за издигане на обща кандидатура за президент, подкрепена от всички патриотични формации.

И поясни, че макар и в момента да не си говори със Сидеров, това може да се промени: "Няма причина да не разговаряме, въпреки че имаме много неприятни спомени от атаките на "Атака" срещу нас - неща, които са свързани включително и с моето семейство. Но това са неща, които мога да преодолея".

Според него разривът между НСФБ и "Атака" е настъпил заради подмяната на принципите, които "Атака" е имала, едно идейно предателство и пълната подкрепа за ГЕРБ, т.нар. златен пръст. "Миналото, което трябва да бъде забравено и загърбено, не е леко, и този процес няма да е лек, но трябва да бъде направен в името на България", категоричен бе той.

Призован от водещата да се обърне към Сидеров от ефира на БиТиВи, Симеоно отказа, защото нямал нужда от "никакъв посредник" и възнамерявал лично – очи в очи - смята да каже на лидера на "Атака" всичко, което мисли. "Доброто е, че е слязъл от божествения си пиедестал", обобщи той за Сидеров. И допълни, че няма срок, в който трябва да отговорят на офертата на "Атака".

Подобна позиция споделя и коалиционният партньор на Симеонов - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че още през 2013 година е призовал за обединение на патриотичните формации срещу разделението в обществото и политическата класа на леви и деси, на -фили и -фоби, на консерватори и либерали.

Съпредседателите на Патриотичния фронт коментираха и напрежението в столичния квартал "Ботунец" и го окачествиха като етническо, отхвърляйки тълкуванието му само като битов инцидент.

Според Красимир Каракачанов битовиите инциденти са показателни за етнически проблем в цялата страна, защото в "цели региони циганите мародерстват; възрастни хора са бити, ограбвани и изнасилвани всеки ден."

Според Валери Симеонов на всичко това трябва да се противодейства "с твърдата желязна ръка на закона и чрез институциите и да се прекрати чувството за безнаказаност у циганите, което ДПС внушава".

 

 

Водещи

Най-четени