В Смолянско нещата започва да се успокояват 03.12 | 13:05

На места в страната има проблеми, но не и опасност за хора

От iNews.bg

В Смолянска област за момента ситуацията започва да се успокоява. Въпреки проливният дъжд , който падна в региона, нивото на реките вече е започнало да спада. Областният управител Недялко Славов заяви пред БНТ, че се контролира и нивото на язовирите. В областта е и заместник министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. По думите му, всички свлачища са почистени, а реките са снижили нивото си около 1-1.5 метра.

"Имаме готовност с около 1500 чували с пясък по разпореждане на директора на ОДМВР - Пазарджик, ако се появи критично вдигане на нивото на водата, да бъдат обезопасени с тези чували. По информация на НИМХ нивата на дъждовете в Смолян до края на вечерта ще бъдат от порядъка на около 30 литра на кв. метър. Пътищата са чисти, няма бедстващи хора. Организацията в Смолян е перфектна, адекватна реакция на кмета на Смолян снощи около 19 часа. Доволен съм от организация, хората взаимодействат перфектно с всички институции”, обясни Балабанов.

В други части на страната също има проблеми, но засега опасност за никого няма. Двама души са изолирани в планината заради затрупване на път в близост от Кюстендилското село Сажденик. В съседната област Благоевград пък е залят второстепенния път, който свързва селата Сатовча и Вълкосел. Остава в сила частичното бедствено положение, обявено вчера в кюстендилското село Гърляно заради пороите. Обстановката в селото вече се нормализира.