В Солун ще обсъждат сигурността на енергийните доставки в ЕС 26.11 | 07:08

Форумът е организиран Информационните бюра на Европейския парламент в България, Гърция и Кипър

От Любомир Тасев

Международна конференция "Природен газ и сигурност на енергийните доставки в ЕС” ще се проведе в Солун, съобщиха от представителството на Европейската комисия в София.

Във форума, организиран от Информационните бюра на Европейския парламент в България, Гърция и Кипър, ще вземат участие евродепутати от трите държави, представители на гръцките власти, ръководители на газовия сектор в Гърция, експерти и представители на академичните среди, неправителствени организации и медии от региона.

Конференцията ще обсъди европейската енергийна политика по отношение на газопроводите и сигурността на енергийните доставки в Европа и на Балканите.

Участниците във форума ще посетят централата на гръцкия оператор на газопреносната система (DESFA), за да се запознаят с неговата работа.

Темата е особено актуална в светлината на решението на България тази седмица да одобри създаването на съвместно акционерно дружество с Гърция, което да изгради и експлоатира междусистемната газова връзка между двете държави. ЕП одобри отпускането на 45 милиона евро от бюджета на ЕС за този обект.

Това е третата от серия конференции на енергийна тематика, организирани през 2010 г. от Бюрата на ЕП в България, Гърция и Кипър. На 12 юни 2010 г. в София се проведе Международна кръгла маса "България и Европа: Нашата енергийна сигурност”, а председателят на ЕП Йежи Бузек използва международната конференция "Възобновяеми източници на енергия: истинската алтернатива?” в Никозия на 15 октомври т.г., за да лансира своята идея за създаване на "енергиен Шенген”.

Водещи

Най-четени