В София и по курортите се краде най-много от банкомати 12.03 | 14:51

Все пак българските крадци източват банкомати предимно в чужбина

От Андриян Георгиев

Най-много кражби от банкомати у нас се регистрират в столицата. В София банкоматите са най-много, както и картодържателите, и има избор на уязвими места за тази дейност, каза Надя Петрова-Серафимова от "Икономическа полиция”, цитирана от агенция "Фокус". 

В курортите също има висока концентрация на кражби от банкомати.

Все пак в повечето случаи българските крадци източват банкомати в чужбина.

В повечето случаи крадците не са се специализирали само в тази дейност, а наред с нея извършват и други криминални престъпления - търговия и разпространение на наркотици, проституция, грабежи и т.н. 

Има лек ръст на повишение на кражбите от банкомати, посочи още Надя Петрова-Серафимова.

Петрова-Серафимова ни посъветва да не използваме "подозрителни” банкомати, поставени на безлюдни места, без охрана и наблюдение. Трябва да бъдем нащрек за монтирани в близост до банкомата средства за наблюдение. Не трябва да използваме банкомати, около които се навъртат съмнителни субекти.

Почти всички банки в България предлагат услугата "SMS известяване” - както за постъпления, така и за тегления. С такъв SMS картодържателят се уведомява своевременно за извършвани транзакции с неговата карта. И в случай, че друг оперира с нея, веднага може да бъде сезирана банката-издател и да бъде блокирана.

Също така ако картата бъде задържана от банкомата, не приемайте помощ от случайни минувачи, а се свържете с вашия картоиздател. При проблем с картата, имайте в себе си телефонен номер на банката-издател. В много случаи телефонен номер, залепен на самия банкомат, е поставен от престъпниците и в случай, че се обадите на него, те ще се опитат да разберат ПИН-кода ви. Задължително избягвайте да записвате ПИН-кода върху картата и да не го съхранявате заедно с нея. 

При въвеждане на ПИН-кода е добре да прикривате с другата ръка, тъй като без него крадците е невъзможно да теглят.

При съмнение за скимиране на вашата карта или откриване на скимиращо устройство върху банкомат – уведомявайте вашия картоиздател, банката, стопанисваща устройството, и полицията.

Водещи

Най-четени