В София ще подобряват достъпа до 40 манастира около града 26.04 | 18:39

Това каза кметът на София на конференцията "Православното богословие и науките”

От Кремена Бедерева

В центъра на София съжителстват храмове от различни религии и това е нашата визитна картичка.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на международна конференция "Православното богословие и науките”, предаде Агенция "Фокус”.

Фандъкова посочи, че в момента в София се извършват археологически разкопки, при които се откриват обекти от времето, когато е подписан Сердикийския едикт.

Според кмета няма да се запази духовността ни, ако не поддържаме археологическите разкопки и храмовете.

Тя посочи, че в София в момента се работи по проект за подобряване на достъпа до малката Света гора, тоест мястото, където са разположени около 40 манастира около града.

Международната конференция ще продължи от днес до 30 април, като в нея доклади ще изнесат 22 лектори от 10 страни. В последния ден от конференцията, 30 април, ще бъде отбелязана 1700-годишнината от подписването на едикта.

Фандъкова посочи, че този документ за междурелигиозна толерантност, е подписан две години преди Миланския едикт, с което София може да се гордее.

Проявата се финансира от международна фондация, която подпомага финансово изследвания, които се намират на границата между религията и науката. Това е първият проект, който се финансира в България.

Водещи

Най-четени