В Стара Загора посрещнаха военните от Афганистан 03.02 | 14:16

Военнослужещите са от 21-я контингент на Българската армия

От Ивайло Ачев

Военен ритуал по посрещането на военнослужещите от 21-я контингент на Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за сигурност в Кабул, Афганистан, се проведе в Стара Загора, съобщават от Старозагорската областна администрация.

Ритуалът започна в 11:00 часа на площада пред общината, а в него участие взеха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и командирът на Втора тунджанска лека пехотна бригада генерал Петър Петров. Областният управител Недялко Недялков участва в тържественото посрещане на българския контингент, заедно със зам. кмета на община Стара Загора Йордан Николов и председателят на Общински съвет Емил Христов.

Българският контингент се завърна след успешна шестмесечна служба, в която изпълняваше воинските си задължения в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан. Национален командир на контингента в този период беше полковник Петко Маринов от военно формирование 22 450 – София, а командир на Пета рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул – капитан Светослав Годинов. В мисията участваха и 16 жени от 210-те военнослужещи от военно формирование 48 430 – Стара Загора.

Водещи