В Стара Загора проверяват за диоксин 09.01 | 13:42

Няма замърсени фуражи и месо установиха от РВМС

От Любомир Тасев

В област Стара Загора няма замърсени с диоксин фуражи и месо, показва проверка на Регионалната ветеринарномедицинска служба, съобщи директорът й д-р Генадий Ганчев, цитиран от БТА.

В рамките на 24 часа са проверени документите на всички фирми от региона, внасящи суровини и фураж от страните, за които се смята, че са първоизточник на замърсяването. Установено е, че няма внос от там, посочи д-р Ганчев.

Втората проверка е обхванала производители и вносители на бели и червени меса. Резултатите от нея също са отрицателни.

"Заради голямата опасност и краткото време трябваше да действаме изключително бързо. Засичането на резултатите от двете проверки спести време и човешки ресурси", коментира още д-р Ганчев.

Скандалът със замърсен с опасния химикал фураж тръгна от Германия, припомня iNews.

В сряда агенция ДПА цитира доклад на комисията по земеделие към Бундестага, в който се казва, че общото количество на произведените опасни фуражи е близо 3 хил. тона.

В периода от 12 ноември до 23 декември фуражни смески с повишено съдържание на диоксин били доставени от 25 фирми в четири провинции.

Германският министър на земеделието Илзе Айгнер обеща да вземе сериозни мерки след като страхът от заразени с диоксин продукти накара много държави да забранят вноса на месо, яйца и млечни продукти от Германия и създаде сериозни трудности за хиляди фермери, предаде АФП.

Водещи

Най-четени