В Търговския регистър си раздадоха бонуси за "постигнати резултати" 09.11 | 10:30

Агенцията по вписванията награди служителите си точно за периода, в който регистърът беше сринат

От iNews

Агенцията по вписванията си направи щедър подарък и то точно за периода, в който Търговският регистър бе сринат и нанесе тежки щети на бизнеса у нас. Оказва се, че през октомври служителите са получили бонуси в размер на 700 000 лв. като "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" през месеците юли, август и септември, научи "Сега" от свои източници.

 Отново по информация на изданието четирима софийски директори са си раздали по 20 хил. лв., а другите високопоставени служители са прибрали по 2 хил. лв. Бонус за "добре свършена работа" са получили и шефовете на различните отдели в агенцията.

Във ведомството работят около 600 души, като най-малко върху заплатата си са получили служителите в регионалните отдели в страната.

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция, става ясно от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия.

По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати.

Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ.

И все пак – бонусът се дава за добри резултати. Остава да виси въпросът как точно са постигнати те, докато Търговският регистър бе блокиран и спъна работата на редица фирми и частни лица Министърът на правосъдието Цецка Цачева сподели, че "тя не определя и не утвърждава изплащане на суми за допълнителни възнаграждения нито на изпълнителния директор, нито на ръководството на Агенция по вписванията", коментира вестникът. Министърът единствено определял оценката на директора и съгласувал оценката на зам.-директора. Конкретните правила и методиката за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати били описани във Вътрешните правила за заплатите на Агенцията по вписванията.

От агенцията не пожелаха да ги предоставят на медията - мотивът за отказа е, че трябвало да бъдат поискани по тежката процедура по Закона за достъп до обществена информация.

Водещи