В Хитрино започва най-опасната операция 19.12 | 15:25

Ако до утре всичко върви по план и последните цистерни бъдат извозени, хората ще могат да влязат в селото

От iNews.bg

В Хитрино е започнала подготовката за изправяне на двете най-опасни цистерни от дерейлиралата композиция, довела до взрива. В тях все още има пропилен. Според директора на служба "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов става въпрос за около 80 тона. Реално в момента цистерните се подготвят за изправяне, след което трябва да бъдат източени. Едва след това вагоните ще могат да бъдат извозени далеч от селото.

Според думите на Николов изправянето по план това трябва да приключи до утре. Той обаче уточнява, че това е валидно в случай, че няма непредвидени ситуации. "Например земята на 50 сантиметра под цистерната е замръзнала. Тя трябва много внимателно да се разрови, така че въжетата да могат да минат под цистерната. Всичко това става на ръка, с ръчни инструменти, не можем да пуснем машини в близост до тези цистерни", уточни той, цитиран от БНТ.

Николов каза още, че се надява утре да приключи операцията по извеждането на цистерните" и хората да имат възможност да влязат в селото. "Но всичко е с едно ако, ако всичко е наред", подчерта главният комисар. Той уточни, че продължава работата на екипите, сред които на ВиК и енергодружеството. През следващите дни ще продължат и измерванията на въздуха, водата и почвата.

По-рано днес се проведе срещата му с жители на Хитрино в сградата на читалището в съседното село Тимарево. Там Николов им съобщи, че остават само 2 цистерни, както и че засега въздухът и водата са чисти, но измерванията ще продължат.

Николов изказа съболезнованията си към близките на загиналите от името на около 770-те души, които работят на мястото на инцидента. След това той помоли медиите да напуснат срещата с жителите на Хитрино. Ръководителите на ВиК, Регионалната инспекция по околната среда и Регионалната здравна инспекция също са предоставили на жителите на селото информация от своята компетентност.

Водещи

Най-четени