В Хитрино ще се възстановяват 70 къщи 28.12 | 16:15

Хората масово подават молби за къщите си, единици искат социални помощи

От iNews.bg

70 домакинства в Хитрино ще имат нужда от възстановяване на къщите след разрушителната експлозия и нанесените щети. Това сочат данните на междуведомствената комисия, която работи по оценката на щетите в селото. До момента при експертите са постъпили 70 заявления за възстановяване на нанесените на имотите щети. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Все още обаче не е ясно колко пари ще струват на държавата ремонтите и възстановяването на пострадалите и разрушените къщи в Хитрино. Причината е, че засега експертите не са приключили с оценките на нанесените щети. Те ще бъдат индивидуални за всяко едно от пострадалите домакинства.

Паралелно със средствата, които ще бъдат отпуснати за възстановяването на домовете на хората в селото, те ще могат да кандидатстват и за допълнителни социални помощи. Една от възможностите, които предлагат програмите на ведомството на Русинова е да се отпускат до 500 лева на семейство и парите да могат да се получават в рамките на 6 месеца.

Реално молби за отпускане на социални помощи вече са подадени, но те са буквално единици. Болшинството са за възстановяване на щетите от взрива и пожарите.

Водещи