В ЧЕЗ били "роднина-милиционер" 24.02 | 19:46

Според Добрев протестите потулили разкритията за енергийната мафия

От Диана Цветкова

Бившата жена на Ахмед Доган и синът на депутата от ДПС Христо Бисеров работят в ЧЕЗ, а половинката на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова прави рекламата на компанията. Това заяви икономическият министър в оставка Делян Добрев по bTV.

Той направи изказването в коментар на твърденията, че бившият шофьор на Румен Николов – Пашата е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ и пръст в това има премиерът. Добрев бе категоричен, че управителният орган, за който става дума е без държавно участие, така че той е назначен от ЧЕЗ.

Добрев заяви, че има огромна разлика в протестите преди и след падането на правителството, като уточни, че прави изказването, "без да съм привърженик на теориите за конспирациите".

"Днес нямаше нито един човек с качулка и никакви пререкания с полицията. Преди това имаше едни 100-тина души, които непрекъснато провокираха", посочи енергийният министър в оставка.

Той изтъкна и че протестите са съвпаднали съмнително с огласените от Яне Янев данни от специални разузнавателни средства (СРС), които уличават управляващи от предишното правителство в покровителстване на определени кръгове в енергетиката.

До 2009 г. нямаше търгове за електроенергията. Ние ги въведохме. Преди 2009-а са разделяли електроенергията като парчетата на баницата – на този толкова, на този толкова, заяви Делян Добрев. Той посочи разговори между Красимир Георгиев – Фронтиера и един от управляващите, записан във въпросните СРС-та, в който те говорят за разпределяне на влияние между търговци на енергия. Не пожела да конкретизира кой е политикът, защото в СРС-тата се посочват телефонните номера, до които са позвъняванията.

"Цялата истина ще излезе наяве. Това, че правителството е паднало успя да потули СРС-тата на Янев", посочи той. Добрев изтъкна, че през 2010 г. най-хубавият блок за добив на газ в черно море – "Силистар", е даден на Красимир Георгиев – Фронтиера. Това, по думите му е станало по процедури, стартирани от предишното правителство. В момента МИЕТ обжалва това решение в съда, каза министърът в оставка.

Добрев бе категоричен, че намаляването на цената на тока от 1 март е реално постижимо, при воля от страна на ДКЕВР.

"Настояваме тези промени да станат от 1 март, защото това е възможно", заяви той. Посочи, че не може да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите, например това за национализацията на ЕРП-тата.

"Аз не съм обиден на никого", изтъкна още той, говорейки за случая, в който протестиращ го замери със снежна топка. Припомни, че тогава е призовал за дебати, но никой не е пожелал това.

Изтъкна, че правителството е свършило много през годините – постигнатото 22% намаление на цената на природния газ, повече прозрачност в енергетиката, прекъсване на някои далавери, давайки пример с прекратен неизгоден скъп транспорт на миньори.

Слабото място по думите му е бил контролът, който ДКЕВР е трябвало да упражнява върху ЕРП-тата. "Това е тема, която аз подцених, защото вярвах в тази независимост на регулатора и го бях оставил сам да взима решенията", заяви Добрев.

Водещи

Най-четени