В бюрата по труда: По 20 души за едно място 31.01 | 10:30

При 214 266 българи, записани на борсата, обявените позиции са малко над 10 000

От iNews

Средно по 20 българи се борят за едно работно място в бюрата по труда. При 214 266 нашенци, записани на борсата, обявените позиции са малко над 10 000, става ясно от данните на eлeĸтpoнния пopтaл нa Aгeнция пo зaeтocттa е-тpyдoвa бopca. Това означава, че за едно място потенциално се съревновават по 20 безработни, като на областно ниво те варират - под 10 души в София и над 37 в Благоевград.

Всеки втори българин, който е на борсата, пък е между 30 и 49 г., а всеки четвърти е над 55 г., пише Монитор.

Готвачът в столицата е по-добре платен, отколкото в провинцията, става ясно още от портала. Месечната ставка в София е над 1000 лв., докато в Несебър, Велинград и Рила например е по 560 лв., в Стара Загора пък достига до 750 лв. Единствено Пловдив успява да догони столицата, където заплатата на готвач със стаж от 2 години достига хилядарка. По-добре платени са в Поморие, които прибират по 1800 лв. в джоба си, но трябва да имат поне 5 години опит в кухнята. Подобна е и ситуацията със счетоводителите в София и в провинцията.

Разлика в предлаганите заплащания при учителите в страната няма – по 920 лв. 59 на сто от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лв. Има и по-ниски възнаграждения от 560 лв., като те са за работно време под 8 часа. Най-често почасовата работа е за почистване на къщи или офиси или гледане на дете.

Традиционно с най-ниско заплащане са позициите, които не изискват квалификация, като бармани, сервитьори, портиери и продавачи, охранители и шивачи. Това означава, че при минимално възнаграждение от 560 лв., като средното за страната по данни на НСИ е 1135 лв, те взимат 49% от средната заплата Само 8% от безработните у нас са с начално образование, а 21% със средно. Тези, които имат образование и опит пък могат да си намерят и добре платена работа. Заплатите при тях достигат до 3 бона. Точно толкова обещават на ИТ, които имат опит в разработването на софтуери и стаж над година. Владеенето на Linux, скрипт езиците, както и английският са задължителни.

Предимство за безработните компютърджии са аналитичността и уменията за отстраняване на дефектите на вече съществуващи програми. Със заплати между 1500 и 2000 бизнесът примамва продуктовите мениджъри, които ще се занимават с търговия или обслужване на клиенти и трябва да владеят английски и още един западен или славянски език. Малко под половината от регистрираните в бюрата по труда знаят английски, като има и такива, които говорят по-редки езици като арабски, норвежки и датски. Двойно по-висока е заплатата на международните шофьори. Изчезващите професии като различни видове занаятчии и леяри също са над бон. 80 на сто от предлаганите от Бюрата по труда договори са безсрочни.

Водещи

Най-четени