В експлоатация е първото кръстовище на две нива в София 17.07 | 12:39

Между булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров" в ж.к. "Младост"

От Андриян Георгиев

Открито за експлоатация е кръстовището на две нива между бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Андрей Сахаров" в София.

Фирмата "Трейс Виа", изпълнител на проекта, ще бъде санкционирана с около 5% от договореното плащане за обекта - около 8,8 млн. лв, заради забавянето на обекта, въпреки че според кмета на София освен субективните причини, има и обективни - тежката зима и обилните валежи, които не са позволили да се извършват заваръчни дейности по мостовата конструкция.

"Чрез мост се осигурява връзка между ул. "Св. Киприян" и  бул. "Андрей Сахаров", а оттам като алтернативен маршрут за избягването на бул. "Александър Малинов" може да се използват ул. "Йерусалим" и локалното платно на бул. "Цариградско шосе" и от Площада на авиацията може да се прави връзка с бул. "Цариградско шосе", посочи зам.-кметът на София Любомир Христов, цитиран от БТА.

Общината била спестила 2,5 млн. лв., като е обединила два проекта в един - за изграждането на пробива на ул. "Св. Киприян" и за строителството на кръстовището на две нива, твърди Фандъкова.

Районният кмет на "Младост" Цвета Авджиева каза, че приключва разчистването на незаконни гаражни клетки върху 2,2 дка общински имот в "Младост 3". Той се намира непосредствено да метростанцията "Младост 3". Плановете са върху този имот да се изгради паркинг за автомобили за ползващите метрото.

Нямало забавяне в останалите големи инфраструктурни проекти в София, увери столичният кмет. По думите ѝ за следващата година вече има строителна готовност за започването на другите две кръстовища на две нива - на кръстовището на бул. "П. К. Яворов" и бул. "Симеоновско шосе" и при бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов".

На въпрос за заявената готовност от гражданското сдружение ДНЕС да прави подписка срещу новите цени в "Синя зона" Фандъкова посочи, че целта им е намаляването на потока от автомобили към историческия център на София. Алтернативата за желаещите да стигнат до центъра са буферните паркинги и метрото, което ще бъде с две линии от 1 септември.

До края на септември ще бъде готово продължението на бул.  "Андрей Сахаров" в ж. к. "Младост 3".

Най-четени