В края на месеца ще се реши какво да се отвори 21.01 | 10:41

"Оптимизмът който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават"

От iNews.bg

От 8 до 10 часа водихме диалог под формата на спор между социални, образователния, икономическия, вицепремиерите и двата щаба. Оптимизмът който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Това коментира премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

"Вчера доц. Ангел Кунчев имаше среща на всичките здравни инспектори в Европа, днес имаме ръководителите на държавите по тази тема. Новият щам, за който говорихме досега, се разви със страшна сила и виждате числата в Испания, Великобритания, въпреки новия локдаун, който имат. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова, въпреки месеците локдаун, който имат в тези държави, броят на починалите и заразените, продължават да се показват. Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е с образованието", допълни той.

"По определен ред и учениците от 5 до 12 клас, ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим, защото това поколение, което месеци наред не ходи на училище, е проблем. Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и имат антитела. Обсъдихме по 10 лв. на екип, за да може да се включат личните лекари. Колкото повече ваксини идват да могат по най-бързия начин да бъдат поставяне. Министър Ангелов може да води някакъв диалог дали за едно боцване или за две ще плащаме по 10 лв", допълни той.

"С докторите се разбрахме, че за учениците ще имаме компромис. Знаем какво означава за децата да не ходят на училище. Разбрахме се до 31-и януари да видим как върви броят на заразени и починали. След 31-и януари ще решим какво ще отваряме", каза още той

Водещи

Най-четени