В кучешкия приют в Богров клетките ще промèнят големината си 26.12 | 16:59

В столицата безстопанствените четириноги намаляват, установяват от "Екоравновесие"

От iNews

През последните години се забелязва прогресивно намаляване на безстопанствените кучета в София, съобщи директорът на ОП "Екоравновесие" д-р Милена Павлова пред Елисавета Белеганска и Радио София. Последното преброяване е от 2018 година и е направено от фондация "Четири лапи". Тогава са отчетени 3589 кучета, а през 2007-а са били 11 124.

В момента бездомните кучета се концентрират в крайните квартали.  Обикновено там има и повече дворни кучета, както и условия за поява на бездомни.

Приоритет за настаняване в приют са кучета, за които има сигнали за прояви на агресия. Животни, прибрани в близост до детски заведения, пътища и летището също не се връщат – по обясними причини.

В началото на пандемията е забелязано масово изоставяне на кучета, по-късно е започнало по-усилено осиновяване на животни.

В момента темпото на осиновявания е добро.  По-голям е интересът от чужбина. Доста кучета се осиновяват в Германия и Нидерландия. Обикновено в чужбина заминават около 1000 кучета годишно.

Заради войната в Украйна интересът към животните в България е по-слаб, защото неправителствените организации в Западна Европа са насочили вниманието си повече към кучета и котки от  засегнатите от военните действия територии.

В момента най-големият кучешки приют на "Екоравновесие" се ремонтира и се преустройва така, че да може клетките да се разширяват и да позволяват настаняване на всякакви по големина животни. Сменят се загражденията и къщичките на кученцата, подобряват се условията за обитаване.

Специалистите очакват през пролетта да има засилен интерес от страна на доброволците, които отиват в събота и неделя и разхождат кучета от приюта.

Водещи

Най-четени