В навечерието на референдума за Brexit: Българите спират да вярват в Евросъюза 22.06 | 21:07

От 2007 г насам евроскептиците у нас са се увеличили с близо 20%, а с почти толкова са намалели оптимистите

От iNews.bg

Българите стават ве по-скептични към Европейския съюз. И то точно в навечерието на провеждащия се утре референдум във Великобритания за излизане на страната от ЕС. Макар населението у нас да остава едно от най-силнио подкрепящите членството й в Общността, напоследък се наблюдава тенденция за сериозно намаление на доверието към Брюксел. Това показват последните социологически изследвания на "Галъп интернешънъл”, проведени този месец. Освен това подкрепящите членството на България в ЕС в момента са на най-ниското ниво от приемането ни на 1 януари 2007 г. насам.

Така в момента 48% от населението у нас изказва доверие към Евросъюза. На обратното мнение пък са 38 на сто от българите. Останалите 18% пък към момента нямат мнение и се колебаят дали еврочленството на България е добро за нас.

Само до преди няколко месеца обаче картината е била доста по- благоприятна и доверието към ЕС са споделяли около 60% от българските граждани, а на обратното мнение са били не повече от 30 на сто. В годините назад положително мнение за Общността са имали дори още повече. Точно на 1 януари 2007 г., когато бяхме приети, 62% от нашенци са се отнасяли с пълно доверие към Брюксел. Скептиците пък са били едва 20 на сто. Във времето те дори са падали и до 19%. Хората у нас с положително мнение към ЕС пък е имало периоди, когато са достигали до 66% от населението. Излиза, че спрямо онези моменти, днес нещата не изглеждат добре и както евроскептиците у нас са се увеличили с 18-19%, с приблизително толкова са намалели и еврооптимистите.

Водещи

Най-четени