В памет на загиналите военнослужещи в Кербала 27.12 | 16:05

В Карлово отдадоха почит на петима български военни

От Филипа Тодева

С военни почести 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово отбеляза 9-та годишнина от гибелта на петимата български военнослужещи от Първи пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, предаде БТА.

На възпоменателната церемония, която се състои пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг български воини, присъстваха представители на Карлово и близки на загиналите.

Положени бяха цветя и венци от името на министъра на отбраната Аню Ангелов, от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, от командира на Сухопътни войски ген. Нейко Ненов.

Независимо от времето и годините загубата на нашите колеги продължава да ни тежи и те никога няма да бъдат забравени, каза за БТА командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков, който бе и командир на Четвърти пехотен батальон в Ирак.

На днешния ден през 2003 година, в 11:32 часа местно време, база "Индия" в Ирак бе нападната с цистерна-бомба. В резултат на атентата загинаха и петима българи - майор Георги Качорин и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров, както и старши лейтенант Николай Саръев, починал от раните си на 29 декември.

По време на изпълнение на мисията ни в Ирак България загуби 13 военнослужещи.

Най-четени