В парка „Белица“ раздават лакомства на мечките 23.11 | 14:24

В момента там има 25 мечки

От Елена Коцева

Днес се навършват десет години от откриването на Парка за реадаптация на танцуващи мечки в Рила планина край Белица.

Историята му започва в средата на 90-те години на миналия век и с организацията "Четири лапи".

Тогава филм на германски журналисти показва мъченията, на които са подложени танцуващите мечки у нас, в организацията за защита на животните "Четири лапи" започват да се получават писма от хора от целия свят, които настояват да се сложи край на тази практика.

В последствие е подписано споразумение между организацията и Министерството на околната среда и водите за създаване на Парк за реадаптация на танцуващи мечки в планината над Белица.

Така се поставя началото на най-мащабния проект за защита на мечките не само у нас, но и в цяла Европа.

През 2000 г. към проекта се присъединява и фондацията на френската кинозвезда Бриджит Бардо. Заедно с "Четири лапи" двете организации поемат изцяло издръжката на новия парк.

Една по една танцуващите мечки биват настанявани в парка, като предишните им собственици получават обезщетение.

Първите три спасени мечки са Калинка, Малинка и Стефчо, които са докарани от разградското село Гецово. Те са настанени в новоизградените три сектора на площ от 11 декара.

През 2004 г. е официално открито разширение на парка и площта му е увеличена до 120 декара, разпределени в седем сектора. Изграден е и нов модерен информационен център, където посетителите могат да се запознаят с историята на танцуващите мечки и мечкадарството. Обзаведено е също медицинско помещение, в което всяка година се извършват прегледи и лечение на обитателите на мечото селище.

През 2007 г. са спасени и последните три български танцуващи мечки. Благодарение на усилията на Министерството на околната среда и водите и двете международни организации за защита на животните е сложен край на едно срамно за страната ни явление.

През 2009 г. в парка край Белица са приютени и последните три танцуващи мечки от съседна Сърбия, а през лятото на тази година пристига и най-новият обитател на парка – мечето Монти, спасено от частен хотел близо до Русе.

Днес в парка живеят 25 мечки. Всички те се адаптират към естествения си начин на живот изключително успешно, коментираха от екипа, който се грижи за тях.

Най-доброто доказателство за това е, че почти всички изкараха зимен сън миналата година - нещо, което никога не са правели в предишния си живот.

Паркът за танцуващи мечки е отворен за посетители почти през цялата година, като през летните месеци се организират и обиколки с гид. За съжаление, поради лошия път потокът от туристи намалява.

Заради почти напълно разрушения 11-километров участък от Белица до парка, пропадна и планираното официално честване на 10-годишнината на уникалното мечо селище, допълват от фондация "Четири лапи".

Затова днес ще празнуват само обитателите на парка. За тях са приготвени специални лакомства, които са част от захранващата диета преди зимния сън.

Водещи