В парламента изслушват кандидатите за членове на ВСС 11.09 | 07:27

Кандидатираха се 17 души. От тях ще бъдат избрани единайсетима, колкото е квотата на Народното събрание във ВСС

От Андриян Георгиев

Комисията по правни въпроси ще изслуша на открито заседание в пленарната зала на парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание.

В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения за членове на ВСС. Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията по правни въпроси реши до изслушването да бъдат допуснати всички предложени кандидати.

Всеки кандидат ще бъде представен от народен представител, вносител на предложението за кандидатурата му. След това кандидатът лично ще се представи, като ще има възможност да допълни данни от професионалната си биография и да запознае членовете на комисията с концепцията си за работа като член на ВСС в рамките на до 10 мин.

Депутатите от парламентарната комисия ще отправят въпроси към кандидата, включително и въз основа на становищата, постъпили от неправителствени организации. След изчерпване на зададените въпроси в рамките на до 3 минути кандидатът за член на ВСС ще има възможност да отговори.

Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. 

На заседанието са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев.

Покани са отправени и към посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и САЩ, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова и постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, неправителствени организации.

Изслушването ще започне в 10 часа и ще се излъчва пряко по БНТ и в реално време в специализирания тематичен сайт на интернет-страницата на Народното събрание.

Най-четени