В парламента нищят казуса с битите французи в Плевенско 21.11 | 17:15

И. Костов напусна заседанието на Комисията за контрол на ДАНС заради Р. Петков

От Андриян Георгиев

Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание разглежда случая с битите френски граждани в плевенското село Коиловци, където през октомври се приземиха френски парашутисти, които бяха бити от местни граждани.

Тогава Цветан Цветанов обяви, че битите са френски туристи, любители на екстремните спортове, които се били заблудили. Във френските медии обаче излезе информация, че става въпрос за представители на френски спецчасти.

Иван Костов, който е член на комисията, напусна закритото заседание заради присъствието на Румен Петков, който не е член, и кмета на Коиловци. Членовете на комисията изслушват председателя на ДАНС Константин Казаков. 

"Ние сме комисия за контрол на ДАНС и заседаваме само в състав членове на комисията. Ръководството на ДАНС трябва да докладва информация пред външни лица, включително пред кмет, колкото и да уважавам местната власт. Председателят на ДАНС не дължи каквото и да е обяснение пред когото и да било освен пред членовете на комисията. Такова събрание няма характер на заседание на комисията за контрол на ДАНС. Считам, че вътре стават непроцедурно установени неща, затова напускам заседанието”, обясни Костов, цитиран от агенция "Фокус". 

Според лидера на ДСБ сега все едно кметът или кой да е народен представител, контролирал председателя на комисията за контрол на ДАНС. А кой да е народен представител нямал право да контролира председателя на специална служба, посочи Костов. 

Междувременно кметът на с. Коиловци иска адекватен отговор от страна на българските власти за случилото се в с. Коиловци, за да можело да се успокои населението.

Кметът Красимир Иванов заяви още, че след изслушването му в комисията, минавайки по коридора председателят на ДАНС му е казал: "Нашите хора в чужбина са правили много по-големи поразии от това, което французите са направили в с. Коиловци”.

"След като е ръководител на ДАНС най-вероятно под "нашите хора” има предвид служители на ДАНС”, коментира кметът. "Френски журналисти ме питаха дали имам претенции към френската страна. Аз съм гражданин на България и имам претенции към българските власти”, коментира Иванов. 

Водещи

Най-четени