В повечето големи градове се очертава да се гласува и идната неделя 28.10 | 00:36

На места балотажите продължават да са на кантар, ще стане ясно след официалните резултати

От iNews.bg

София и редица областни гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава най-силната партия, БСП подобрява своите резултати и отива на балотаж в редица областни градове. Голямата изненада на вота е пробивът на независимия кандидат Борис Бонев в София. В същото време България отхвърли национал-популистите, пише БГНЕС.

В София се очертава сигурен балотаж, на който ще се явят две дами – настоящият кмет Йорданка Фандъкова с 32,8% и бившият омбудсман Мая Манолова с 23,1%. Разликата между двете на първия тур е около 10%. На трето и четвърто място са арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" с 13,6% и Борис Бонев от "Спаси София" с 13,1%. Изключително ниска бе подкрепата за националистите Ангел Джамбазки и Волен Сидеров.

В Общинския съвет най-висок процент има ГЕРБ /30,4%/, следвани от "Демократична България" /15,5%/ и БСП /14,5%/, сочи екзитпола на агенция "Тренд".

ГЕРБ спечели Бургас, Стара Загора и Велико Търново още на първи тур. Там бяха преизбрани досегашните градоначалници Димитър Николов, Живко Тодоров и Даниел Панов. Все още не е ясна съдбата на Варна, където има вероятност от балотаж между сегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ и проф. Анелия Клисарова от БСП. Подкрепата за Портних се движи между 49-50%, сочат данните от екзитпола.

Подобна ситуация на кантар е в Кърджали, който от началото на века се управлява от Хасан Азис от ДПС. Той също получава между 49,9 и 50,4%, според данните от различните екзитполове. Късно вечерта обаче ДПС го обяви за победител още на първия тур според собствените си данни и в Кърджали започнаха да празнуват без да чакат официални резултати. ГЕРБ отива на балотаж в града "под тепетата", където техният кандидат Здравко Димитров води на първия тур. Първоначално изглеждаше, че негов опонент на 3 ноември ще е Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив”, но само няколко часа след първите резултати стана ясно, че втори е Славчо Атанасов и именно той ще се изправи на балотажа срещу кандидата на ГЕРБ. БСП значително подобрява своята позиция спрямо местните избори от 2015 г., когато левицата регистрира най-ниските си резултати от десетилетия. Тя води в Русе, където нейният кандидат Пенчо Милков води с 32,1% срещу кандидата на ГЕРБ Диана Иванова с 24,9%. Сигурен балотаж между БСП и ГЕРБ се очертава и в Благоевград, където досегашният кмет Атанас Камбитов не успя да спечели на първи тур.

Водещи

Най-четени