В правителството са „положително настроени“ за добавките на пенсионерите 09.07 | 12:44

Социалният министър иска свикване на „тристранката“ заради исканията на КНСБ за увеличение на минималната работна заплата

От Ивелина Георгиева

Ние сме положително настроени да има добавка към пенсиите до края на тази година, но трябва да се изчака да видим как върви изпълнението на бюджета. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Според него има обнадеждаващи резултати това да се случи, ако се запази положителната тенденция за повече приходи в бюджета. Младенов съобщи, че вчера е провел разговор с финансовия министър Симеон Дянков, който е подчертал, че изпълнението на бюджета ще определи колко и какви коледните добавки на пенсионерите.

По повод исканията на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата заради поскъпването на тока, той каза, че трябва да се свика извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество, на който социалните партньори, работодателите и правителството да се съсредоточат върху бюджета за следващата година.

Младенов припомни, че миналата седмица е издал заповед, според която с 13,5% са се увеличили енергийните помощи за над 300 хил. домакинства. "Това са 11 млн. лв. повече, които ние сме осигурили", поясни той.

Министър Младенов съобщи, че нивото на безработицата за миналата година е 10,8% - с 0,2% или 5 289 по-малко безработни спрямо същия период на миналата година.

Водещи

Най-четени