В село Шарани с нетърпение чакат Никулден 03.12 | 10:01

Шаранчани вече вадят рецептите за празника

От Нели Минчева

На Никулден на жителите на габровското село Шарани най им приляга да сложат на трапезата си шаран. Нищо, че са останали пет-шест души.

Хората там са мераклии. От Пловдив вече са им доставили шарани, обаче шаранчани не ги признават, защото рибата е хранена с фураж, разказва кметският наместник на селото Първан Банзаров, цитиран от БТА. Затова местните жители чакат да мине покрай тях камионче със свежа високопланинска родопска пратка.

Шаранчани са и почитатели на класиката - рибата най-често се приготвя пълнена с орехи и лук. Има и такива, които правят рибник с тесто.

Версиите за името на селото, основано през 1700 г. и намиращо се на 3 км от Габрово, са две. Според едната - селото се заблатява в долния си край, където се смята, че е имало риба. Другата версия е основана на игра на думи. Когато в селото се строяла къща, съседите са казвали за новодомеца: "ще плаща по няколко гроша и ше рани по повод градежа".

С постоянен адрес в "никулденското" село са пет-шест пенсионери, като най-възрастна е баба Мария на 83 години. С адресна регистрация са десетина души. Най-известният шаранчанин е бил военен и е починал преди пет години.

Преди години в селото са живели около стотина души, а обезлюдяването му започва отпреди 1944 г., разказва кметският наместник. Хората са си тръгнали, защото са търсили земя. Сега в селото има тридесетина къщи.

Чужденци не проявяват интерес към селото, като причини са безводието и това, че в близост до него има сметище.

В селото няма магазини, три пъти в седмицата минава камионче, което доставя предварително записаните поръчки.

Черкуването на шаранчани става в съседно село.

Водещи

Най-четени