В следващите дни България ще бъде обхваната от сериозна горещина 05.07 | 11:30

Суша и липса на валежи

От iNews.bg

В следващите дни България ще бъде обхваната от сериозна горещина, предупреждава климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от bTV. Според него, периодът от 5 до 17 юли ще бъде белязан от високи температури, много слънце и липса на валежи.

"Чака ни топло, следобедите горещо, задушно време, с много слънце и много суша. Поне десет дни ни очаква много топло време. А горещините ще се отразят сериозно на по-възрастните, трябва да внимават. За децата също не е добре да бъдат навън. Дехидратацията при тях настъпва много бързо," заяви проф. Рачев.

Гореща вълна обхваща България

Проф. Рачев прогнозира, че температурите в България ще достигнат между 35 и 40 градуса по Целзий през следващата седмица. Възможно е да се наблюдават временни облачности през уикенда, но шансовете за валежи са минимални. Изключение правят само районите около Рило-Родопския масив, където в сряда и четвъртък е възможно краткотрайно преваляване.

Ефект върху здравето и препоръки

Климатологът обръща особено внимание на ефекта на горещините върху здравето на хората. Възрастните и децата са особено уязвими към високите температури и рисковете от дехидратация. Препоръчително е да се избягва стоенето навън в най-горещите часове на деня, особено следобед.

"Навсякъде в Европа е топло. Но на Балканите ще остане ужасно горещо поне до 17 юли. В Западна Европа е възможно да се запази малко по-хладно," обясни проф. Рачев.

Суша и липса на валежи

Засушаването в България продължава и достига екстремни стойности. Валовете са почти изцяло липсващи, което се отразява негативно на земеделието и водоснабдяването в страната. Изключение прави Рило-Родопският масив, където се очакват краткотрайни валежи.

В района на Одрин, Турция, властите призовават България да отпусне малко вода в река Марица, която е пресъхнала. Въпреки това, проф. Рачев уточнява, че все още има налични водни запаси в язовирите на страната.

Регионални прогнози

В различните региони на България температурите ще варират, но всички те ще бъдат над средните за сезона:

София: Температурите ще достигнат около 33 – 35 градуса по Целзий.
Пловдив: Жегата ще бъде изключително интензивна, с температури достигащи до 40 градуса.
Черноморие: На морето условията ще бъдат опасни, със силно отразяваща се слънчева светлина от пясъка. Температурата на морската вода ще бъде около 25 – 26 градуса, като се очаква да се покачи още. В курорта Златни пясъци температурите на водата ще надвишат 30 градуса.
Заключение и съвети

Проф. Рачев апелира към всички граждани да бъдат внимателни в горещите дни, да пият много вода и да избягват излагането на слънце в следобедните часове. Особено внимание трябва да се обърне на децата и възрастните хора, които са най-застрашени от горещините и дехидратацията.

Очаква ни период на интензивна горещина и суша, които изискват повишено внимание и грижа за здравето и благополучието на всички. Възможно е горещините да продължат и след 17 юли, затова е важно да следим прогнозите и да се подготвим адекватно за предстоящите условия.

Водещи

Най-четени