В този наш град апашите са факири - обират дома ни за 10 минути 21.12 | 11:00

МВР традиционно всяка година преди коледните и новогодишните празници излиза със съвети към гражданите

От iNews.bg

Пернишките крадци са №1 у нас в момента по брой извършени престъпления и мащаб на плячката. Бандите от миньорския град официално са успели да детронират емблематичните си конкуренти от столичния кв. "Люлин", които години наред държаха топкласацията в този престъпен бизнес. 

Това казаха криминалисти от сектор "Кражби" в Главна дирекция "Национална полиция", цитирани от "Телеграф".

"Перничани разполагат с най-новата техника както за влизане с взлом, така и за автокражби. Подготвят се за удари в празничните дни, когато повечето хора не са в домовете си. Затова искаме да заострим вниманието на обществото", обявиха криминалистите. 

Размяна 

Най-елитните групи от Перник са 7. Половината индиректно са подчинени на бандит с прякор Пуйката, който е арестуван няколко пъти през годините. В групите влизат по 3-4 души, като всеки си има своя специалност и умения. Често обаче за точно определен удар минават от едно ОПГ в друго и взимат процент от печалбата.

"Те никога не действат на сляпо. Винаги е по предварителна информация, че в дадена къща има голяма сума пари. Последният случай е от преди две седмици. Семейство беше продало имот за 200 000 евро в София и бързо се похвалили.

Явно техни недоброжелатели разтръбили новината и след 3 дни от парите нямаше и следа", разказаха разследващи.

По думите им възрастните хора крили пачките в дома си, което било изключително погрешно. Все още няма задържани по този случай. 

Снимки 

Освен чрез познати крадците добивали доста информация и от социалните мрежи. Те следили профилите на заможни и известни хора и дебнели кога ще се похвалят от някоя екзотична дестинация.

По същата схема преди няколко години обраха бижута и кеш за над 400 000 лв. от дома на плеймейтката Моника Валериева. Още няколко нейни колежки изгорели с огромни суми, но тъй като не можели да докажат произхода им, не подали сигнал официално в МВР. 

Украса 

Друг показател за опитните крадци била коледната украса в набелязаните домове. "Ако до вчера всички лампички и всякакви играчки са светели, а днес всичко е тъмно, е знак за тях, че могат да действат. Въпреки че почти всички имоти са със СОТ, те разполагат с тапа и влизат", обясниха разследващи.

Затова апелираха винаги когато заминаваме, ако можем, да осигурим видеонаблюдение и да говорим с някой член от семейството, който да наглежда имота. 

10 минути 

На опитните крадци са нужни средно около 10 минути да оберат жилище. Особено ако става въпрос за къща, в която няма никой, може и малко повече, тъй като търсят сейф или друго скривалище за бижута и пари, смятат полицаи. Десетки видеозаписи от охранителни камери разкриват как апашите тършуват, докато стигнат до целта. 

МВР: Не се хвалете, ако сте продали имот или сте получили наследство 

МВР традиционно всяка година преди коледните и новогодишните празници излиза със съвети към гражданите. Ако до миналата година беше хората да не се хвалят със снимки в социалните мрежи за воаяжи в екзотични дестинации, то сега фокусът е изместен.

"Ако сте продали наскоро имот или сте получили наследство, не споделяйте публично. Престъпниците успяват да получат информация по всякакви канали и се превръщате в мишена", казват полицаи.

Същото важи и за покупка на скъпи вещи като часовници и скъпоценни камъни, които са обичаен подарък за Коледа и се пазят в домовете на хората. Друг съвет на МВР е в жилищата да не се държат големи суми и ценности, особено когато собствениците са на почивка.  

Рецидивисти и наркомани разбиват апартаменти 

Рецидивисти, лежали по затворите, и наркозависими най-често са хващани след обири на апартаменти в жилищни блокове. "Това са хора, които се ориентират по външните белези на дома - климатик, луксозна врата.

С кози крак и щанга разбиват и влизат. Крадат пари и малка техника, която да не им тежи при бягството", коментираха разследващи. По думите им в навечерието на Рождество хората трябва да са по-бдителни кой влиза и излиза във входа и ако имат съмнения, че някой може да е крадец, да алармират на тел. 112. 

Водещи