В храм „Св. Марина“ изнесоха чудотворни икони и свети мощи (СНИМКИ) 09.03 | 14:50

Пловдивската митрополия организира литийно шествие

От Мая Александрова

Пловдивската митрополия организира днес в митрополитската църква "Св. Марина" литийно шествие с чудотворни икони и свети мощи. Начело на литията бяха хоругви и разпятие, в което е вградена частица от Светия кръст, която се съхранява в църквата "Св. Богородица" на Кръстова гора.

След него бяха шест чудотворни икони, сред които "Св. Богородица Божигробска", "Св. Богородица - златната ябълка" и на "Св. Петка Параскева".

Със специални мощохранилници бяха изнесени и мощите на шест светци, сред които на родителите на Света Богородица - Йоаким и Ана, на Света Марина и на Света Петка Параскева.

Литията се състоя в деня, когато Православната църква чества деня на Неделя Православна - първата неделя на Великия пост и след архиерейското богослужение, което извърши Пловдивският митрополит Николай.

На този ден в 842 година император Михаил III наредил да се отворят отново православните храмове и в тях да се върнат иконите, изхвърлени от атеистите, каза по време на проповедта си митрополитът. Оттогава на днешния ден църквата чества победата на Православието както над иконоборческата ерес, така и над всички други ереси.

Митрополит Николай освети и раздаде на присъстващите малки икони с образа на Пресвета Богородица, наричани "Неувяхваща цвят".

Това цвете е неувяхващият цвят на девствеността и непорочността на Светата Дева, към която Църквата се обръща с думите: "Ти си Корен на девствеността и неувяхващ цвят на чистотата", допълни БТА.

Водещи