В шест училища в Добрич не достигат ученици 09.09 | 16:00

От Елица Елефтерова

През новата учебна година в шест училища в Добрич не достигат ученици и директорите настояват да бъдат сформирани паралелки под допустимия минимален праг. Общинският съвет ще обсъди предложенията на училищните ръководства на предстоящото си заседание на 17 септември.  

В гимназията с преподаване на чужди езици "Гео Милев" в паралелка дванадесети клас, профил "Френски език", са останали 15 ученици. В средното общообразователно училище "Дора Габе" паралелки в девети, десети и единадесети клас са с по-малко от 18 ученици и не могат да бъдат слети, защото единствени в региона предлагат профилирано обучение по изобразително изкуство в областта на рекламната графика и предпечата.

Спортното училище "Георги Сава Раковски" ще обучава само 12 деца в паралелка в седми клас, която също не може да бъде слята с друга, тъй като индивидуалните и колективните спортове трябва да бъдат отделени, поясняват от учебното заведение.

Не достигат четирима ученици в девети клас с обучение по професията "Работник в заведенията за хранене и развлечения" в училище "Йордан Йовков". Подобна е ситуацията и в основните училища "Христо Ботев" и "Христо Смирненски".  

Директорите на учебните заведения посочват, че за маломерните паралелки не са необходими допълнителни средства и учебният процес ще бъде осигурен според утвърдените бюджетни кредити.

Водещи

Най-четени