В язовир „Искър“ не можело да се карат лодки и джетове 26.11 | 08:48

От "Софийска вода" се изпращали жалби за незаконни постройки

От Елена Коцева

Карането на джетове, лодки и други моторни средства с двигатели с вътрешно горене, което се извършва в първия и втори пояс на язовир "Искър", всъщност е забранено.

Това се посочва в доклад на "Софийска вода", цитиран от БТА. Забраната става с Наредба 3 на МОСВ, МРРБ и МЗГ от 2000 година.

Въпреки това тези развлечения и спортове се практикуват. Също така не е ясно как се отводняват постройките в застроения изцяло пояс "Б" на язовира.

В доклада е отбелязано, че първият документ, който регламентира санитарно-охранителната зона около язовира е постановление на Министерския съвет от 1957 година - четири години преди язовир "Искър" да започне да се използва като питеен източник за столицата.

Границите на първата зона "А", утвърдени още тогава, не се променят и с последващите документи, уреждащи санитарно-охранителните зони около водоизточниците и водоснабдителните съоръжения - през 1974 г., 1989 г. и 2000 година.

 От "Софийска вода" посочват още, че общинската служба "Земеделие и гори" в район "Панчарево" е върнала на бившите собственици земи, попадащи в пояс "А" на санитарно-охранителната зона, въпреки предоставените документи - заповед за утвърдената санитарно-охранителна зона на председателя на ИК на СНС.

Още през август 2005 година "Софийска вода" сигнализира ДНСК за извършваното текущо строителство в първия пояс на язовира, за което паралелно с това СДВР сигнализира Столичната община и ДАГ.

Същата година е установено, че от район "Панчарево" са издадени разрешения за строеж на "Ивекс-Ц" ООД на четири имота, попадащи в зона "А" на язовира - крайпътен обслужващ комплекс, три жилищни бунгала. По този повод е подадена жалба от страна на водоснабдителното дружество.

Вследствие на проверка на комисия, назначена от кмета на София е установено, че има издадени 12 разрешения за строеж от страна на главния архитект на район "Панчарево". В доклада си "Софийска вода" посочва, че дружеството не е обжалвало тези разрешения, защото не е уведомявано за тяхното издаване от страна на районната администрация.

От страна на Софийската РДНСК са издадени две заповеди за спирането на административното производство - във връзка с възражения на собственици на земи в санитарно-охранителната зона на язовира срещу издаденото разрешение за строеж на оградата в пояс "А" и във връзка с възражения на "Софийска вода" срещу издадени разрешения за строеж на терени, попадащи в пояс "А". И срещу двете заповеди - от 2006 г. и от 2007 година - "Софийска вода" е възразила.

От дружеството посочват, че независимо от жалбите, в имоти, попадащи в пояс "А" на зоната, има изградени постройки.

През 2008 година министърът на околната среда е издал заповед за актуализиране и определяне на санитарно-охранителната зона на язовира, но и в момента тя е на етап "обжалване" от собствениците на имоти, попадащи в нея.

Към момента от оградата на пояс "А" са изградени 4,8 км., водната граница ще се маркира с шамандури.

Водещи

Най-четени