ВАС върна във ВСС кандидатурата на Куцкова за шеф на САС 16.10 | 17:10

Според висшите съдии върховните магистрати са я отхвърлили без мотиви

От iNews.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) е задължен отново да гласува кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС). Върховният административен съд (ВАС) отмени първото решение на членовете на върховния съдебен орган, с което те отхвърлиха Куцкова без мотиви, след като преди това я хвалиха по време на изслушването й.

Куцкова беше единствен кандидат за председател на САС. При изслушването ѝ повечето от висшите магистрати дадоха висока оценка на нейните професионални и морални качества. Никой не се изказа против нея, но въпреки това не я избраха.

Поради немотивирания отрицателен вод членовете на ВАС Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров връщат случая на ВСС, определяйки "това мълчание като съществено процесуално нарушение", съобщава ВАС.

Като се позовава на броя на вербално подкрепилите Нели Куцкова съдебни кадровици, ВАС пише, че е следвало тя да бъде избрана за председател на Софийския апелативен съд. Така проваленият избор от началото на април ще трябва да се повтори.

Апелативният съд е без титулярен ръководител от май 2014 г., когато Веселин Пенгезов стана обвиняем по старо разследване за злоупотреба с еврофондове. Процедурите, предшествани и върнати за гласуване за Куцкова, бяха две. И двете обаче се провалиха заради участието на Пенгезов в тях, припомня БНР.

 

Водещи

Най-четени