ВАС отвърна на митниците 25.04 | 15:04

Съдиите защитавали всички от незаконни действия на държавни органи

От Десислава Маданска

Председателят на Върховния административен съд съдия Георги Колев изразява твърда позиция по отношение на последното съобщение от името на Агенция "Митници", че "Законът е коленичил и монополът е победил", съобщиха от институцията. 

По повод решението на Административния съд в София да отмени заповедта на агенцията, с която бе отнет един от лицензите на "Лукойл", шефът на ведомството Ваньо Танов заяви, че "Тази нощ законът коленичи и монополът победи".

Според Колев административното правораздаване по Конституция има за цел да упражнява съдебен контрол върху всички актове на администрацията от горе до долу.

Съдиите от Върховния административен съд няма да толерират случаи, в които страни по един спор в системата на административното правосъдие се опитват да влияят по извънсъдебен начин на хода на един неприключен спор, категоричен е Колев.

В изявлението си председателят на ВАС напомня, че органите на административното правораздаване са призвани да защищават правата и интересите на всички български граждани и фирми от незаконни действия на местни и централни държавни органи. 

Водещи

Най-четени