ВАС отхвърли предложенията на кабинета за реформа на съдебната система 29.06 | 20:09

Според магистратите промените в Конституцията и новата структура на ВСС щели да накърнят независимостта на съдебната власт

От Ростислава Иванова

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли по-голямата част от предлаганите от кабинета промени в Конституцията с аргументите, че ще поставят в политическа зависимост съдебната власт, ще създадат предпоставки за капсулирането й и ще я отдалечат от върховенството на закона и правовата държава.

Това гласи становището на ВАС, публикувано на сайта на институцията. Утре становището ще бъде представено на Временната парламентарна комисия за промени на Конституцията.

Според висшите магистрати само Велико народно събрание може да прокара предлаганите промени в Конституцията, тъй като те засягат формата на държавно управление. Става въпрос за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии: едната - на съдиите, а другата – на прокурорите и следователите. ВАС изразява опасения, че прокурорите няма да са достатъчно представени в новата структура.

Припомняме, че предложението на правосъдния министър Христо Иванов предвижда 12-членна колегия на прокурорите. Освен главният прокурор и един следовател, само четирима от прокурорите ще се избират от гилдията. Останалите шестима члена на прокурорската колегия ще се избират от парламентарните партии. Това според ВАС ще постави професионалната прокурорска квота в зависимост от политическата.
ВАС отхвърля и предложението за намаляване на мандата на ВСС от 5 на 4 години и изравняването му с парламента. Това също било предпоставка за зависимост на съдебната власт и е в нарушение на основните принципи – разделение и независимост на властите, е становището на ВАС.

Висшите магистрати са категорично против решенията във ВСС да се вземат с явно гласуване и настоява за запазване на тайния вот. Аргументът им е, че явното гласуване ще постави кадровиците в зависимост, особено избраните от парламента. В становището се посочва, че тайният вот дава гаранция за независимост и самостоятелност при вземане на управленчески решения и премахването му ще постави предложените от Народното събрание членовете на ВСС в зависимост от партиите, които са ги избрали.

"Изискването за публичен вот на ВСС означава само едно – овладяване и контрол над членовете на ВСС и лишаването им от право на свободен избор и преценка. Такава тенденция се наблюдава и с начина на структуриране на колегиите на ВСС и с участието на изпълнителната власт при изпълнение на техните правомощия. Не можем да приемем, че подобен подход отговаря на изискването за независимост на съдебната власт", се посочва в позицията на ВАС.

Магистратите не са съгласни и с по-големите правомощия на парламента да привиква за изслушване главния прокурор. Според ВАС е напълно излишно главният прокурор да се отчита пред парламента как осъществява наказателната политика на държавата и борбата с престъпността, защото и досега Сотир Цацаров винаги е включвал темите в годишния си доклад, а и за него нямало никакви ограничения да поставя позицията си по чувствителни въпроси.

 ВАС не одобрява предложението за участие на правосъдния министър в заседанията на ВСС със съвещателен глас, защото щяло да застраши независимостта на съдебната власт. Според магистратите в заседанията на ВСС трябва да има представител на президентската институция, тъй като тя символизира единството на нацията.

"Подобен модел съществува във Франция. Или се допуска съвещателно участие и на другите власти, или органът се структурира строго професионално", заключава ВАС.

 

 

Водещи

Най-четени