ВАС прави Централизиран административен съд 16.04 | 10:09

Той ще играе ролята на междинен съд, за да разтовари работата на ВАС

От Ивелина Георгиева

Върховният административен съд (ВАС) за първи път организира ден на отворените врати, за да запознае хората с дейността си по случай Деня на Конституцията. Днес празнуват юристите и съдебните служители.

Тази година през есента ВАС ще отбележи 100 г. от създаването си, заяви председателят на ВАС Георги Колев. Той каза, че България е една от малкото държави през миналия век, която създава ВАС.

Приоритетите на институцията за тази година са създаване на специализиран съд, който да бъде завършена системата на апелативното правосъдие. За целта трябва да се направи Централизиран административен съд, който да играе ролята на междинен, за да може да разтовари работата на ВАС.

Идеята е Централният административен съд да гледа делата, които ВАС гледа на първа инстанция. В него трябва да има около 40 магистрата на щат и работна група работи по проекта от началото на годината.

Според Георги Колев тази идея може да бъде реализирана до края на тази година.

Вторият приоритет на съда е електронното правосъдие.

Колев отчете, че за 2012 г. са постъпили 1000 дела по-малко в сравнение с 2011 г. във ВАС. Общият брой на постъпилите дела за 2012 г. е 21 хиляди, като от тях 16 156 дела са приключили.

Колев каза, че обемът на работа във ВАС е изключително голям. Най-сериозният проблем пред съда е насрочването на дати за разглеждане на делата, тъй като на един магистрат се падат по 230 дела на година.

По време на мероприятието медии, студенти, граждани и адвокати ще могат да наблюдават механизмите за осъществяване на съдебен контрол на актовете на администрацията.

Ще бъде представено нагледно как работи конституционният принцип за това гражданите и юридическите лица да могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон. В деня на отворени врати от 9 часа има насрочени три дела в трите зали на съда.

Публиката и посетителите ще могат видят и да присъстват на реално съдебно производство. Ще се представи и механизмът за образуване и протичане на делата.

 

Водещи

Най-четени